20211001

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Négyszöglet – Budapest

Folyamatban Forrai Ferenccel

A Négyszöglet összetartozást jelző szimbolika. Itt élünk, városunk régi s új történetei itt hagynak nyomot Budapest négyszögletében. A sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere városunkat az irodalmán keresztül rajzolja meg. Városunk négyszögesítése, közös halmaza. Alapszínek és színterek, vonalak, metszéspontok: ez a mi geometriánk. Magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai színekként és formákként elevenednek meg képekben. A kiállítást megnyitja Gács Anna irodalomkritikus, szerkesztő, fordító.

Fotó: Forrai Ferenc

Időpont

2021. október 1. 19:00
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#irodalom #vizuál #Szellemoriásokvára #Várostbelakók

„Eszköztáram bővítése során vizsgált gondolatkörökből néhány fontosabb: A vonal alatt (hit és útkeresés), Sokszöglet (utazás a mindenkori A-ból a mindenkori B-be), Formaváros (az otthon költői képeiből formáltam képi költészetet: hajtogatva, jelölve, térképpé szerkesztve), Színhelyek és színterek (környezetünk kódolt jelölései), Négyszöglet (nyomhagyás városaink szögleteiben), Időnyomok (tér és idő, nyomok és lenyomatok, kölcsönhatás), Vízvonal, Tűzvonal, Légvonal, Földvonal, B-, Törésvonal, A vonal (egymásra hatás, metszéspontok és metszetek).

Vonal, aminek nincs kezdete. Nincs vége. Folyamatban…, mindannyian vonalban vagyunk, egyeneseink keresztezik egymást.

Vonalak, amik összekötnek, elválasztanak, irányt mutatnak, vagy keresztezéseikkel válaszút elé állítanak mindannyiunkat.

Egymásra hatás, találkozások, metszéspontok és metszetek.”

A Négyszöglet sorozat, összetartozást jelző szimbolika. Itt élünk, városunk régi s új történetei itt hagynak nyomot Budapest négyszögletében. A sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere, városunkat az irodalmán keresztül rajzolja meg. Városunk négyszögesítése, közös halmaza. Alapszínek és színterek, vonalak, metszéspontok: ez a mi geometriánk. Nyolcvan magyar író és költő Budapest vonatkozású sorai színekként és formákként elevenednek meg képekben, illetve objektekként.

Piros, kék, zöld, sárga és fekete vonalak, körök, négyzetek, ívek, téglalapok… Az érzések és gondolatok absztrakt hangjegyei rendszerbe állnak. Összhang. A leegyszerűsített élet legmélyebb vonatkozásai ezek, határok nélkül.

„A Négyszöglet – Budapest a saját otthonát mutatja be kedvenc irodalmi művein keresztül. Érdeklődése a szerelmesé, aki Pestként vágyik Buda lankáira vagy Budaként a testi Pestre. Az írásművekben e szerelmes várost keresi, a szövegek elevenségében a szerzők új világokat teremtő vágyakozását éli újra, míg a szóból színt, a költői képből formát készít. Pillanatképet a halhatatlanból.

A kiállítás 2022. január 29-ig látogatható.

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

Virág Benedek Ház   1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

Virág Benedek Ház

1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

Kapcsolódó programok

Színház a város

városi séta

Színház a város
- és az élet a legjobb színdarab
Megélhető fotókönyv

vizuál

Megélhető fotókönyv
Fortepan Masters installáció
„Bartók Anno – avagy egy új városrész születik”

városi séta

„Bartók Anno – avagy egy új városrész születik”
Városi séta a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig